Alergia na gluten

Alergia na gluten to zupełnie inna choroba niż celiakia. Gluten należy do grupy najczęstszych alergenów. Nawet 10–25% osób zmagających się z alergią pokarmową ma uczulenie m.in. na ten składnik pożywienia.

Reakcja uczuleniowa na gluten może mieć charakter:

  • natychmiastowy – kilka minut do godziny od spożycia
  • późny – kilka godzin do 2 dni od spożycia

 

Objawy

Reakcja natychmiastowa zależy od przeciwciał IgE specyficznych dla glutenu. Objawy z nią związane to:

  • wymioty
  • biegunka
  • wstrząs anafilaktyczny
  • pokrzywka skórna
  • katar wodnisty
  • skurcze oskrzeli
  • atopowe zapalenie skóry

Reakcja późna jest niezależna od przeciwciał IgE. Objawy dla niej typowe to:

  • biegunka
  • zaostrzenie atopowego zapalenia skóry

 

Diagnostyka

W diagnostyce alergii na gluten stosuje się:

  • badania serologiczne przeciwciał typowych dla celiakii (EMA, tTG, DPG), by wykluczyć chorobę trzewną
  • alergiczne testy skórne
  • alergiczne testy z krwi badające poziom przeciwciał IgE
  • dietę eliminacyjną

 

Leczenie

Podobnie, jak w przypadku choroby trzewnej, podstawą terapii alergii na gluten jest bezwzględna dieta bezglutenowa.