Masz celiakię?

Sprawdź, czy na pewno nie spożywasz glutenu!

Masz celiakię?

Sprawdź, czy na pewno nie spożywasz glutenu!

Celiakia

Celiakia (inaczej choroba trzewna) to przewlekła choroba zapalna jelita cienkiego o podłożu immunologicznym, występująca u osób predysponowanych genetycznie, u których spożycie glutenu prowadzi do uszkodzenia śluzówki jelita cienkiego (m.in. zaniku kosmków jelitowych). Problem ten dotyczy 1 osoby na 100 przypadków na świecie.

Rozwój celiakii zależy od współdziałania 3 czynników:

  • obecności genów HLA-DQ2/DQ8 predysponujących do choroby (czynnik genetyczny)
  • spożywania glutenu wraz z pokarmem (czynnik zewnętrzny)
  • wytwarzania przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej, która jest enzymem biorącym udział w deaminacji peptydów glutenowych (czynnik immunologiczny)

Pojawienie się celiakii jest wynikiem współistnienia tych kilku czynników – przy czym żaden z nich z osobna nie jest w stanie wywołać choroby.