W świetle wyników badań naukowych odpowiedź na to pytanie wcale nie jest taka oczywista. Wydawałoby się, że dla osób z celiakią, alergią na pszenicę czy nieceliakalną nadwrażliwością na gluten dieta bezglutenowa powinna być zdrowa – tym bardziej że stanowi dla nich jedyną formę terapii. Niestety, niekoniecznie musi tak być.

13 maja podczas 50. Zjazdu ESPGHAN w Pradze zaprezentowano badania porównawcze bezglutenowych produktów i ich glutenowych odpowiedników. Okazuje się, że w wielu przypadkach produkty bezglutenowe mają wyższą wartość energetyczną i odmienny skład odżywczy od swoich glutenowych wariantów. Ta dysproporcja może mieć negatywny wpływ na wzrost dzieci będących na diecie bezglutenowej i podnosi ryzyko dziecięcej otyłości.

W przytoczonym badaniu przeanalizowano 654 bezglutenowe artykuły i porównano je z 655 glutenowymi odpowiednikami. Na tej podstawie dowiedziono m.in., że:

  • bezglutenowe pieczywo ma znacząco wyższą zawartość tłuszczów i nasyconych kwasów tłuszczowych
  • bezglutenowe makarony mają znacząco niższą zawartość węglowodanów i białka
  • bezglutenowe herbatniki mają istotnie niższą zawartość białka oraz znacząco wyższą zawartość tłuszczów

Dieta bezglutenowa jest podstawą żywienia i długofalowej terapii osób z celiakią, w tym również dzieci. Pojawiła się także moda na dietę bezglutenową wśród osób teoretycznie zdrowych, bez wskazań medycznych do jej stosowania. Z tego powodu eksperci ostrzegają przed produktami bezglutenowymi, szczególnie przetworzonymi, których wartość odżywcza odbiega od oczekiwanych standardów. A konsumenci mogą być tego nieświadomi z powodu niedostatecznego oznakowania i opisu tych produktów na etykietach.

Konieczna jest, z jednej strony, edukacja żywieniowa osób stosujących dietę bezglutenową, by świadomie wybierali zdrowsze, naturalnie bezglutenowe produkty, a rezygnowali z tych przetworzonych, oraz by potrafili z nich komponować w pełni zbilansowane posiłki. Z drugiej strony, wskazana jest także zmiana zasad oznakowania produktów bezglutenowych tak, by ich etykiety były czytelne i przejrzyste dla konsumentów.

Autor: Dorota Musiał
www.euroimmundna.pl
EUROIMMUN POLSKA Sp. z o.o.

 

Opracowano na podstawie:

  1. Martínez-Barona S., Calvo Lerma J. i wsp., Comprehensive analysis of the nutritional profile of gluten-free products as compared to their gluten-containing counterparts. Presented at the Annual Meeting of the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition, Prague, Czech Republic, 11 May, 2017.
  2. https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-05/sh-cmb050417.php