Jak wykonać badanie?
Zobacz, jakie to proste!
Torebka foliowa z testem GlutenDetect z moczu
Probówka z niebieskim korkiem, zawierająca roztwór preparacyjny
Jednorazowa strzykawka plastikowa
Zbieranie i przygotowanie próbki moczu
W celu zebrania próbki moczu zastosuj standardowy, czysty pojemnik na mocz (niezawarty w zestawie testowym) (5 ml moczu wystarczy do wykonania testu).
Użyj czystej plastikowej strzykawki (zawartej w zestawie) w celu przeniesienia 2 ml próbki moczu do probówki z niebieskim korkiem, zawierającej roztwór preparacyjny, i szczelnie zamknij probówkę korkiem.
Potrząsaj delikatnie probówką przez 5-10 sekund w celu wymieszania próbki moczu z roztworem preparacyjnym.
Wykonanie testu i odczyt wyniku
Wyciągnij test GlutenDetect. Odkręć nakrętkę na pokrywie niebieskiego korka. Ostrożnie odwróć probówkę i nanieś 4 krople mieszaniny na obszar S testu.
Nie potrząsaj i odczekaj 15 minut w celu odczytania wyniku końcowego.
WYNIK POZYTYWNY
Widoczne dwie linie: ZIELONA linia w obszarze kontrolnym (C) i CZERWONA linia w obszarze testowym (T). W ciągu ostatnich 2-24 godzin doszło do spożycia glutenu.
WYNIK NEGATYWNY
ZIELONA linia w obszarze kontrolnym (C). W ciągu ostatnich 2-24 godzin gluten nie był spożywany.
WYNIK NIEWAŻNY
Jeżeli ZIELONA linia nie pojawi się, wynik należy uznać za nieważny, nawet jeżeli pojawi się CZERWONA linia w obszarze testowym (T).
Torebka foliowa z testem GlutenDetect z kału oraz pipetą
Nakładka do zbierania próbki kału
Probówka z czerwonym korkiem zaopatrzona w patyczek do pobierania, zawierająca roztwór ekstrakcyjny
Probówka z niebieskim korkiem, zawierająca roztwór do rozcieńczania
Zbieranie próbki kału
Umieść nakładkę do zbierania próbki kału na desce klozetowej. Osadź próbkę kału na nakładce do zbierania próbki.
Otwórz probówkę z czerwonym korkiem, napełnij łyżeczkę na zakończeniu patyczka próbką kału, pobierając ją z trzech różnych stronach próbki.
Przygotowanie próbki
Delikatnie zamieszaj patyczkiem w probówce z czerwonym korkiem do momentu całkowitego rozpuszczenia próbki. Szczelnie zamknij korek. Energicznie wstrząsaj probówką z czerwonym korkiem przez 10 minut.
Odstaw probówkę na 2 minuty w celu zlania cieczy znad osadu zgromadzonego na dnie probówki.
Odkręć nakrętkę na pokrywie czerwonego korka i ostrożnie dodaj 10 kropli do wcześniej otwartej probówki z niebieskim korkiem. Szczelnie zamknij korek.
Delikatnie mieszaj zawartość probówki z niebieskim korkiem przez co najmniej 15 sekund.
Wykonanie testu i odczyt wyniku
Wyciągnij test GlutenDetect oraz plastikową pipetę. Za pomocą pipety nanieś 8 kropli z probówki z niebieskim korkiem na obszar S testu GlutenDetect.
Pozostaw test na płaskiej powierzchni, nie potrząsaj nim i odczekaj 10 minut w celu odczytania wyniku końcowego.
WYNIK POZYTYWNY
Widoczne dwie linie: ZIELONA linia w obszarze kontrolnym (C) i CZERWONA linia w obszarze testowym (T). W ciągu ostatnich 2-6 dni doszło do spożycia glutenu.
WYNIK NEGATYWNY
ZIELONA linia w obszarze kontrolnym (C). W ciągu ostatnich 2-6 dni gluten nie był spożywany.
WYNIK NIEWAŻNY
Zapoznaj się z instrukcją i ponownie wykonaj badanie za pomocą nowego testu, postępując zgodnie z właściwą procedurą wykonania testu.
Torebka foliowa z testem GlutenTox oraz pipetą
Plastikowa łyżeczka
Probówka z żółtą nakrętką, zawierająca roztwór ekstrakcyjny oraz probówka z niebieską nakrętką, zawierająca roztwór do rozcieńczania
Jednorazowa plastikowa pipeta
Przygotowanie żywności i napojów do testu
Przygotuj próbkę pokarmu do badania. Żywność w:
- formie płynnej ? dokładnie wymieszaj,
- formie półpłynnej lub o konsystencja ciasta ? wymieszaj na jednolitą masę,
- stałej ? rozdrobnij w moździerzu.
Zgodnie z podaną w instrukcji tabelą odmierz odpowiednią ilość żywności za pomocą dołączonej do zestawu łyżeczki lub użyj 1 g próbki.
Dodaj odmierzoną próbkę do probówki z żółtym korkiem, zawierającym bufor ekstrakcyjny.
Zamknij butelkę i energicznie wytrząsaj przez co najmniej 2 minuty.
Następnie pozostaw na 5 minut w celu osadzenia się nierozpuszczalnych cząstek na dnie probówki.
Otwórz probówkę z niebieską nakrętką zawierającą roztwór do rozcieńczania. W zależności od oczekiwanej czułości testu przenieś do niej za pomocą plastikowej pipety:
- 10 kropli płynu z probówki z żółtym korkiem ? próg wykrywalności glutenu 5 ppm,
- 2 krople płynu z probówki z żółtym korkiem ? próg wykrywalności glutenu 20 ppm.
Wymieszaj przez 15 sekund.
Wykonanie testu i odczyt wyniku
Otwórz foliową torebkę i wyciągnij z niej kasetkę testową GlutenTox i jednorazową pipetę. Za jej pomocą przenieś 5-10 kropli z butelki z niebieską na obszar S testu.
Nie potrząsaj i odczekaj 10 minut w celu odczytania wyniku końcowego.
WYNIK POZYTYWNY
Widoczne dwie linie: NIEBIESKA linia w obszarze kontrolnym (C) i CZERWONA linia w obszarze testowym (T). Produkt zawiera gluten.
WYNIK NEGATYWNY
NIEBIESKA linia w obszarze kontrolnym (C). Produkt nie zawiera glutenu.
WYNIK NIEWAŻNY
Jeżeli NIEBIESKA linia nie pojawi się, wynik należy uznać za nieważny, nawet jeżeli pojawi się CZERWONA linia w obszarze testowym (T).