Masz nadwrażliwość na gluten?

Boisz się, że spożyłeś gluten?

Masz nadwrażliwość na gluten?

Boisz się, że spożyłeś gluten?

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten

Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS) dotyczy osób z objawami wywołanymi spożyciem glutenu, które nie mają związku ani z celiakią, ani z alergią.

Objawy

Choroba dotyczy przede wszystkim dorosłych, a jej objawy ujawniają się w ciągu kilku godzin lub dni od spożycia produktów glutenowych. Mogą to być:

  • bóle brzucha
  • wysypka
  • bóle głowy
  • zmęczenie
  • splątanie
  • wzdęcia
  • zaparcia
  • anemia
  • drętwienie i bolesność kończyn
  • osłabienie
  • pieczenie w przełyku
  • nudności i wymioty
  • przelewanie w jelitach
  • zapalenie języka

Diagnostyka

Nie ma markerów laboratoryjnych typowych tylko i wyłącznie dla nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Z tego powodu diagnostyka opiera się głównie na wywiadzie medycznym i obserwacji pacjenta po prowokacji glutenem podczas stosowania diety bezglutenowej. Dodatkowo stosowane są badania laboratoryjne wykluczające celiakię i alergię na gluten.

Cechy charakterystyczne dla nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten to:

  • poziom przeciwciał IgE w normie wykluczający alergię
  • ujemne wyniki przeciwciał typowych dla celiakii (tTG, EMA, DPG)
  • prawidłowa śluzówka jelita cienkiego w badaniu histopatologicznym (prawidłowe kosmki jelitowe)
  • najczęściej brak genów HLA-DQ2/DQ8 predysponujących do celiakii
  • możliwe dodatnie przeciwciała antygliadynowe (AGA)
  • złagodzenie objawów po wprowadzeniu diety bezglutenowej i ich nasilenie przy ponownej prowokacji glutenem

Leczenie

Leczenie nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten opiera się na diecie bezglutenowej wprowadzanej pod opieką lekarza i dietetyka.