Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten
Nieceliakalna nadwrażliwość na gluten (NCGS) dotyczy osób z objawami wywołanymi spożyciem glutenu, które nie mają związku ani z celiakią, ani z alergią.
Objawy
Choroba dotyczy przede wszystkim dorosłych, a jej objawy ujawniają się w ciągu kilku godzin lub dni od spożycia produktów glutenowych. Mogą to być:
- bóle brzucha
- wysypka
- bóle głowy
- zmęczenie
- splątanie
- wzdęcia
- zaparcia
- anemia
- drętwienie i bolesność kończyn
- osłabienie
- pieczenie w przełyku
- nudności i wymioty
- przelewanie w jelitach
- zapalenie języka
Diagnostyka
Nie ma markerów laboratoryjnych typowych tylko i wyłącznie dla nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten. Z tego powodu diagnostyka opiera się głównie na wywiadzie medycznym i obserwacji pacjenta po prowokacji glutenem podczas stosowania diety bezglutenowej. Dodatkowo stosowane są badania laboratoryjne wykluczające celiakię i alergię na gluten.
Cechy charakterystyczne dla nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten to:
- poziom przeciwciał IgE w normie wykluczający alergię
- ujemne wyniki przeciwciał typowych dla celiakii (tTG, EMA, DPG)
- prawidłowa śluzówka jelita cienkiego w badaniu histopatologicznym (prawidłowe kosmki jelitowe)
- najczęściej brak genów HLA-DQ2/DQ8 predysponujących do celiakii
- możliwe dodatnie przeciwciała antygliadynowe (AGA)
- złagodzenie objawów po wprowadzeniu diety bezglutenowej i ich nasilenie przy ponownej prowokacji glutenem
Leczenie
Leczenie nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten opiera się na diecie bezglutenowej wprowadzanej pod opieką lekarza i dietetyka.