Chorujesz na celiakię?

Nie jesteś pewien, czy spożyłeś gluten?

Chorujesz na celiakię?

Nie jesteś pewien, czy spożyłeś gluten?

Objawy celiakii i grupy ryzyka

Objawy

Celiakia może się ujawnić w każdym wieku. Zarówno bezpośrednio po wprowadzeniu glutenu do diety dziecka, jak i w trakcie dorastania czy w wieku dojrzałym. Pozostawiona bez leczenia prowadzi do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Znanych jest ponad 200 symptomów związanych z chorobą, a w niektórych przypadkach może ona przebiegać skąpo- lub bezobjawowo, co znacznie utrudnia jej rozpoznanie.

Najczęstsze objawy celiakii u dzieci to:

  • ból brzucha
  • wzdęcia i powiększenie obwodu brzucha
  • nudności i wymioty
  • brak apetytu
  • biegunki lub obfite stolce tłuszczowe
  • utrata wagi
  • niski wzrost
  • opóźnienie rozwoju psychoruchowego
  • zmiana usposobienia (nadpobudliwość lub apatia)
  • ADHD
  • niedorozwój szkliwa zębowego

Dolegliwości powiązane z celiakią u osób dorosłych rzadziej związane są z układem trawiennym. Tylko w 1/3 przypadków odnotowuje się biegunkę jako jedną z manifestacji choroby.

Najczęstsze objawy celiakii u dorosłych to:

  • anemia z niedoboru żelaza
  • niedobory witamin (A, D, E, K, kwas foliowy)
  • zmęczenie
  • bóle mięśniowe i stawowe
  • zapalenie stawów
  • osteoporoza i osteopenia
  • zaburzenie pracy wątroby i dróg żółciowych
  • depresja, zaburzenia lękowe
  • dolegliwości neurologiczne (drgawki, bóle głowy, ataksja, padaczka)
  • zatrzymanie miesiączkowania
  • poronienia, niepłodność
  • afty, zapalenie kącików czy zapalenie języka
  • opryszczkowate zapalenie skóry (tj. choroba Duhringa)
  • nietolerancja laktozy
  • zespół jelita drażliwego (IBS)

Nieleczona celiakia może prowadzić do bardzo poważnych, długoterminowych powikłań ze strony:

  • układu pokarmowego – rak gardła, przełyku, jelita cienkiego
  • układu krwiotwórczego – anemia z niedoboru żelaza, podwyższenie liczby płytek krwi, zapalenie naczyń
  • układu mięśniowo-szkieletowego – osłabienie mięśniowe, tężyczka, wczesna osteoporoza, reumatoidalne zapalenie stawów
  • układu nerwowego – autyzm, padaczka, migreny, depresja, nerwica, schizofrenia, otępienie, zaburzenia równowagi
  • układu rozrodczego – zatrzymanie miesiączkowania, niepłodność, poronienia, przedwczesna menopauza
  • skóry – opryszczkowate zapalenie skóry

 

Grupa ryzyka

Grupę podwyższonego ryzyka zachorowania na chorobę trzewną stanowią krewni pierwszego stopnia pacjentów z celiakią. Dane naukowe wskazują, że 1 na 6 osób spośród krewnych pierwszego stopnia oraz 1 na 20 dalszych krewnych zachoruje na celiakię. Ponadto do grupy ryzyka zalicza się osoby cierpiące na schorzenia stosunkowo często współwystępujące z celiakią takie, jak:

  • cukrzyca typu I
  • autoimmunologiczne zapalenie tarczycy
  • zespół Sjögrena
  • autoimmunizacyjne zapalenie wątroby
  • młodzieńcze zapalenie stawów
  • choroba Addisona
  • kardiomiopatie
  • autoimmunizacyjne zapalenie mięśnia sercowego
  • zespół Downa
  • zespół Turnera
  • zespół Williamsa
  • niedobór IgA
  • choroba Duhringa

Wszystkie towarzystwa naukowe zajmujące się problematyką celiakii podkreślają, że w grupach ryzyka choroby trzewnej należy wykonywać badania przesiewowe (genetyczne i/lub serologiczne).