Trudności w przestrzeganiu diety bezglutenowej

Przestrzeganie diety bezglutenowej wiąże się z koniecznością uważnego czytania etykiet i sprawdzania składu produktów spożywczych. Czy to wystarczy? Niestety, nie.

Dlaczego czasem mimo skrupulatności i odpowiedzialnego podejścia do diety gluten jest nieświadomie spożywany?

  • Niektóre informacjepomijane przez producentów żywności i nie znajdziesz ich na etykiecie!
  • Produkty naturalnie bezglutenowe mogą zostać zanieczyszczone glutenem w trakcie produkcji i transportu.
  • Niektóre produkty, np. orkisz, są niekiedy mylnie uważane za bezglutenowe.
  • Gluten to najpopularniejszy składnik wykorzystywany jako zagęszczacz, dlatego często występuje w produktach niezbożowych jako dodatek.
  • Dzieci pozostające na diecie bezglutenowej nie zawsze zdają sobie sprawę z powagi sytuacji i przebywając poza domem, mogą bagatelizować zalecenia rodziców.

Żywność określana przez producentów jako bezglutenowa nie zawsze rzeczywiście taka jest!

Przeczytaj najnowszy raport Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej dotyczący zawartości glutenu w produktach spożywczych bez informacji na etykiecie o możliwej zawartości glutenu bądź oznaczonych jako bezglutenowe!