Trudności w przestrzeganiu diety bezglutenowej
Przestrzeganie diety bezglutenowej wiąże się z koniecznością uważnego czytania etykiet i sprawdzania składu produktów spożywczych. Czy to wystarczy? Niestety, nie.
Dlaczego czasem mimo skrupulatności i odpowiedzialnego podejścia do diety gluten jest nieświadomie spożywany?
- Niektóre informacje są pomijane przez producentów żywności i nie znajdziesz ich na etykiecie!
- Produkty naturalnie bezglutenowe mogą zostać zanieczyszczone glutenem w trakcie produkcji i transportu.
- Niektóre produkty, np. orkisz, są niekiedy mylnie uważane za bezglutenowe.
- Gluten to najpopularniejszy składnik wykorzystywany jako zagęszczacz, dlatego często występuje w produktach niezbożowych jako dodatek.
- Dzieci pozostające na diecie bezglutenowej nie zawsze zdają sobie sprawę z powagi sytuacji i przebywając poza domem, mogą bagatelizować zalecenia rodziców.
Żywność określana przez producentów jako bezglutenowa nie zawsze rzeczywiście taka jest!
Przeczytaj najnowszy raport Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej dotyczący zawartości glutenu w produktach spożywczych bez informacji na etykiecie o możliwej zawartości glutenu bądź oznaczonych jako bezglutenowe!