Ukryte źródła glutenu 

Przestrzeganie diety bezglutenowej wiąże się z koniecznością uważnego czytania etykiet i sprawdzania składu produktów spożywczych. Niestety niektóre informacje są pomijane przez producentów żywności!

Trudności związane z przestrzeganiem diety bezglutenowej:

  • czasami można nieświadomie spożywać produkty zawierające gluten (np. orkisz), sądząc, że są bezpieczne
  • gluten występuje w wielu produktach niezbożowych jako dodatek (np. zagęszczanie potraw)
  • produkty naturalnie bezglutenowe mogą zostać zanieczyszczone glutenem w trakcie produkcji i transportu
  • żywność określana przez producentów jako bezglutenowa nie zawsze rzeczywiście taka jest!

 

Uwaga! Gluten często jest spożywany nieświadomie.

Przetworzone mięso

Przetwory

Alkohol

Słodycze

Sosy, dressingi

Leki i suplementy diety

Fast food

Dania gotowe, konserwy

Przyprawy, jedzenie w proszku