Wszechobecna kukurydza

W Europie kukurydzą delektujemy się dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który pod koniec XV w. przywiózł ją z wyprawy do Ameryki, gdzie była uprawiana już 5 tys. lat p.n.e. Stany Zjednoczone są dziś największym producentem kukurydzy na świecie. Dzięki tamtejszej popkulturze najbardziej znane płatki śniadaniowe to płatki kukurydziane, a seans w kinie wiąże się z dużą paczką popcornu. W kuchni meksykańskiej z ziarna kukurydzy wyrabia się tortille, czyli placki będące podstawą wielu dań. Popularne są także nachos, czyli „chipsy” z kukurydzy. Na Bałkanach z mąki lub kaszy kukurydzianej robi się mamałygę, a we Włoszech jej odpowiednik, czyli polentę.

Co ciekawe, syrop glukozowo-fruktozowy na skalę przemysłową uzyskuje się z syropu z kukurydzy. Jest on powszechnie stosowany jako słodzik do wszelkich napojów, alkoholi, lodów i słodyczy. Za jego stosowaniem przemawia niska lepkość, stabilność mikrobiologiczna (czyli wraz z upływem czasu nie rozwijają się w nim bakterie) i brak zdolności do krystalizacji.

Dla wielu Polaków wakacje kojarzą się z gotowanymi kolbami kukurydzy. Poza okresem letnim najczęściej spożywamy kukurydzę puszkowaną. Jest ona stosowana do wielu dań, m.in. sałatek na bazie majonezu i zapiekanek, ale cechuje się znacznie mniejszą zawartością witaminy C. W sprzedaży są także marynowane młode kolby kukurydzy, tzw. baby corns.

Właściwości kukurydzy

Kukurydza ma mnóstwo składników odżywczych. Cechuje się wysoką zawartością beta-karotenu, luteiny, selenu i witaminy E. Luteina i jej pochodne to substancje, które chronią narząd wzroku przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Jest także ważna dla poprawnego przebiegu owulacji i prawidłowego rozwoju płodu. Selen ma działanie przeciwnowotworowe. Pierwiastek ten zwiększa odporność na stres i poprawia jakość nasienia, a niedobór selenu przyczynia się do występowania niepłodności u mężczyzn. Witamina E to jeden z najsilniejszych antyoksydantów, które hamują procesy starzenia się. Jest także odpowiedzialna za prawidłowy rozwój mięśni. Trzeba pamiętać, że jest to witamina rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego też jeśli spożywamy potrawy w nią bogate, warto dodać do nich odrobinę masła lub oleju, by korzystać ze zdrowotnych właściwości witaminy E oraz A, D oraz K. Kukurydza jest dobrym produktem dla par starających się o dziecko także z powodu dużej zawartości kwasu foliowego, którego niedobór prowadzi do poronień i wad płodu, takich jak rozszczep cewy nerwowej w pierwszym trymestrze ciąży. Wśród zalet kukurydzy należy wymienić również dużą zawartość błonnika, który zwiększa uczucie sytości i reguluje proces wypróżniania się, jest więc bardzo ważny w profilaktyce raka jelita grubego.

Kukurydza jest niskokaloryczna, pamiętajmy jednak, że na to, czy stanowi ona zdrową przekąskę, wpływają dodatki. Popcorn kupiony w kinie będzie zawierał dużo niepotrzebnych tłuszczy i całe dzienne zapotrzebowanie na sól, a ten zrobiony w domu z pewnością będzie zdrowszy.

Produkty z kukurydzy są naturalnie bezglutenowe, jednak ostrzegamy przed zanieczyszczeniami wynikającymi m.in. z używania zbóż glutenowych na terenie zakładu produkcyjnego. Z tego względu w pełni bezpieczne produkty to te oznaczone znakiem „Przekreślonego Kłosa”.

Zdjęcie: https://www.freepik.com/free-photo/healthy-cob-pop-nutrition-sweetcorn_1089907.htm