Quinoa, czyli komosa ryżowa, zdobywa coraz większą popularność. Szczególną uwagę zwracają na nią miłośnicy zdrowego żywienia, świadomi walorów odżywczych tej rośliny, a także osoby chorujące na celiakię lub nieceliakalną wrażliwość na gluten.

Komosa ryżowa, ze względu na pochodzenie, bywa nazywana „złotem Inków” lub „złotym zbożem Inków”. Pierwsze uprawy istniały w Ameryce Południowej: w Peru, Chile oraz Boliwii, już ok. 7000 lat temu. Quinoa, podobnie jak amarantus i gryka, należy do grupy pseudozbóż, jest więc bogata w skrobię, lecz nie zawiera glutenu. Znajduje szerokie zastosowanie w kuchni – może stanowić dodatek do sosów i gulaszy jako zamiennik kaszy lub ryżu.

Komosa ryżowa jest źródłem pełnowartościowego białka, które dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów egzogennych (tradycyjne zboża, ze względu na brak kilku aminokwasów, należy podawać z odpowiednio dobranymi dodatkami). Wysoka jego zawartość sprawia, że quinoa jest idealna dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Z tego samego względu może niekiedy zastąpić mięso u osób, u których istnieje konieczność ograniczenia spożycia tłuszczów zwierzęcych. Duża ilość błonnika sprawia, że komosa wzmaga uczucie sytości. Jest niskokaloryczna, pomaga więc w zrzucaniu zbędnych kilogramów, nie powodując szkodliwych dla zdrowia niedoborów składników odżywczych i minerałów.

Właściwości przeciwnowotworowe komosy ryżowej wynikają z wysokiego poziomu antyoksydantów, zwalczających wolne rodniki, które uszkadzają komórki organizmu i materiał genetyczny. Jednym z tych dobroczynnych składników są saponiny, które nie tylko powodują zmiękczenie ziaren po ugotowaniu, ale też odpowiadają za gorzki smak surowej komosy. Drugim ważnym składnikiem z grupy antyoksydantów jest kwercetyna. Oprócz wspomnianych właściwości antynowotworowych działa również przeciwzapalnie oraz wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

Spożywanie komosy ryżowej pozytywnie wpływa na utrzymanie serca w dobrej kondycji zdrowotnej. Wynika to z dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3. Quinoa jest także źródłem minerałów takich jak potas, magnez i mangan, które regulują pracę mięśni, podziały komórkowe oraz wspomagają działanie enzymów trawiennych. Zawartość tych pierwiastków zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru, miażdżycy i obniża ciśnienie krwi.

Komosa ryżowa może stanowić pożywkę dla korzystnych kultur bakteryjnych w jelitach, dzięki czemu posiada właściwości prebiotyczne. Poprzez wspomaganie funkcjonowania układu odpornościowego obniża zagrożenie wystąpienia chorób i stanów zapalnych jelit.

Jak przygotować komosę ryżową do spożycia?

Opłukane zimną wodą ziarna należy gotować (bez dodatku soli) przez ok. 15 minut – do całkowitego wchłonięcia wody. Proporcje podczas gotowania są zawsze takie same: dwie szklanki wody na szklankę ziaren. Aby wydobyć głębszy, bardziej orzechowy smak komosy, można ją chwilę wcześniej delikatnie sprażyć na suchej patelni.

Quinoa, ze względu na rosnącą popularność, jest dostępna w większości supermarketów i sklepów ze zdrową żywnością. Umieszczona w szczelnie zamkniętym pojemniku i przechowywana np. w lodówce, nadaje się do spożycia nawet do 6 miesięcy od daty zakupu.

 

Źródła:

https://draxe.com/10-quinoa-nutrition-facts-benefits/

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-quinoa

 

Zdjęcie:

https://www.flickr.com/photos/jodiburke/6677317515/